Program Stoppested verden

Header Example
bud

UTSTILLING

THE INEVITABLE BUD SPROUTING

(Gelawesh Waledkhani)

GELAWESH WALEDKHANI – født 1982 i Kurdistan, bor og arbeider i Oslo. Waledkhanis kunstneriske virke har en humanistisk orientering hvor hun gjennom en poetisk håndtering av medier som broderi, tegning, installasjoner, filmarbeider og workshops fremmer politiske, feministiske og menneskerettslige spørsmål. Hun broderer med eget hår på akvarellpapir og uttrykket viser et sart, tilbaketrukket og intimt uttrykk, samtidig som de reiser tydelige menneskerettslige spørsmål.

Waledkhani har gjennom hele sitt virke satt fokus på undertrykkede og lidende folkegrupper som er offer for krigens brutalitet. Hun er dypt engasjert i kurdernes marginalisering og hvordan de er blitt offer for stormaktens brutale, politiske spill. Sommeren 2018 reiste Waledkhani til Rojava (Vest–Kurdistan), Nord–Øst Syria. Der arbeidet hun med barn i ulike flyktningeleire. Siden 2017 har hun også introdusert samtidskunst til barn og unge i ulike mottak i Norge gjennom kreative workshops.

Waledkhani ble født i et kurdisk område i Nord-Irak, under krigen mellom Iran og Irak. Familien la på flukt til Irakisk side, men ble tvangsforflyttet til flyktningeleiren Al-Tash som ligger vest for Baghdad. Etter 13 år i leieren kom familien til Norge som politiske flyktninger, og Gelawesh ankom Fauske som 14-åring. Tegning har stått sentralt i hele Waledkhani sin oppvekst, der en tegnelærer i Al-Tash gjorde uslettelig inntrykk, noe som også påvirket hennes yrkesvalg om selv å bli kunstner.

Waledkhani er utdannet med Mastergrad i 2013 fra Kunstakademiet i Oslo. Hennes siste separatutstillinger var ved Galleri BOA (Oslo) og Kunstmuseet i Nord-Trøndelag (Namsos). Hun har deltatt i en rekke gruppeutstillinger, blant annet ved Akershus Kunstsenter (Lillestrøm), Haugar Vestfold kunstmuseum (Tønsberg), OSL contemporary (Oslo), Kunstmuseet Nord-Trøndelag (Namsos), Tegnerforbundet (Oslo), Autocenter (Berlin), Trafo Kunsthall (Asker) og Kunstnerforbundet (Oslo). Waledkhani sitt arbeider er innkjøpt av Oslo kommune og Buskerud Kunstsenter. Til høsten 2022 er hun aktuell med utstilling i Glasslåven Kunstsenter og i 2023 vil hun stille ut i det nye Nasjonalmuseet.