Program Stoppested verden

Header Example

KONSERT

KOTO

| JAPAN |

Den er 2 meter lang og har 13 strenger! Det er ikke en langeleik, men det tradisjonelle japanske musikkinstrument «Koto». Strengeinstrumentet kom til Japan fra Kina på 700-tallet, opprinnelig som del av hoffmusikken gagaku.  

Instrumentet er laget av treet paulownia, og er utformet som en buet langsitar med 13 strenger som går over 13 flyttbare stoler. Ulike skalaer stemmes ved å flytte på stolene. Tradisjonelt klimpres strengene med fingerplektre på høyre tommel, pekefinger og langfinger. Halv- og heltoner over strengens tone og vibrato oppnås ved å presse strengen ned med venstre hånd, på venstre siden av stolen. 

Gjennom mange hundreår utviklet det seg en særegen musikktradisjon for instrumentet, kotomusikken. Den klassiske kotomusikken i dag går tilbake til 1600-tallet. Det fins også et stort utvalg nyskapende samtidsmusikk for koto i dag. Koto er i slekt med andre østasiatiske langsitarer, som den kinesiske guzheng, den koreanske kayagum/gayageum og den vietnamesiske langsitaren đan trành. 

 

Medvirkende:
Liv Lande, Embassy of Japan